Hur går det med innovationsstödet EIP-Agri?

Sedan slutet av 2016 pågår en så kallad löpande lärande utvärdering av innovationsstödet EIP-Agri. Det är ett stöd inom landsbygdsprogrammet.

En löpande lärande utvärdering innebär att utvärderingen genomförs i nära samarbete med dem vars verksamhet utvärderas. Synpunkter och förslag från utvärderarna kommer verksamheten tillgodo direkt och påverkar genomförandet.

Denna utvärdering ska pågå i hela fem år. Slutrapporten kommer att publiceras i början av 2022. Utvärderingen genomförs vid Umeå universitet av statsvetarna Therese Bjärstig, Katarina Eckerberg, Camilla Sandström och Anna Zachrisson.

Katarina Eckerberg berättar: Att arbeta med en sådan här löpande lärande utvärdering skiljer sig från vår vanliga forskning. Vi har fler år på oss och har täta kontakter både med dem som gav oss uppdraget och med aktörerna i den verksamhet vi utvärderar. Det tar förstås rätt mycket tid med alla kontakter och delrapporteringar, men det känns bra att veta att resultaten blir använda och det är stimulerande att folk lyssnar. Vi har verkligen en öppen diskussion om problem och möjligheter. Hon avslutar med att påtala att det förstås finns en risk finns att man kan komma alltför nära dem man utvärderar och bli alltför okritisk, men att de har utvecklat rutiner för att hantera detta.

Det är ännu för tidigt att svara på frågan på vilka sätt stödet ger innovationer, fortsätter Katarina. Innovationsprojekten har inte varit igång tillräckligt länge. Så här i början av utvärderingen har vi fokuserat mest på ansöknings- och stödrutiner, analyserat dokument, lyssnat på möten och gjort intervjuer. Till årsskiftet kommer en delrapport där resultaten av vår nyligen utskickade enkät till de sökande kommer att presenteras. De sista två åren av utvärderingen kommer vi att analysera effekterna. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs att vi får ut bra basstatistik ur ansökningstjänsten.

Hittills har utvärderarna kommit med fyra mer övergripande rekommendationer och mycket har redan ändrats utifrån rekommendationerna. Dessa rekommendationer lyder så här:

  1. Förbättra den interna och externa kommunikationen inklusive på webbplatsen.
  2. Förkorta handläggningstider genom att se över rutiner.
  3. Anpassa e-tjänsten för ansökan om detta stöd och utveckla den för att få ut relevant basstatisk.
  4. Finna rutiner och former för uppföljning/utvärdering av de enskilda projekten.

En sista fråga till Katarina – är det något ni har överraskats av? Svaret är ja, det är imponerande hur mycket hjälp de sökande har fått för att ansökan ska bli korrekt. Handläggarna har varit generösa med att begära in kompletteringar, det finns även en innovationssupport som har gett råd för att ansökan ska bli komplett. Det är många kriterier som ska uppfyllas i ansökan och alla som söker har inte tillgång till all kunskap som krävs.

Läs mer om innovationsstöd på Jordbruksverkets webbplats.

// Carin

Annonser
Det här inlägget postades i Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s