Många söker startstöd

Startstödets syfte är att vara en morot för unga personer att starta upp eller ta över ett lantbruk. Lantbrukskårens medelålder har under en längre period stadigt ökat. Tanken med startstödet är att motivera unga personer, vilket i det här sammanhanget är personer som ännu inte fyllt 40 år, att ta steget.

Något som är anmärkningsvärt är att det är nästan lika många ansökningar som har fått bifall som har fått avslag. Vad det beror på är svårt att ge någon förklaring till utan att göra en djupare analys. Avslag kan bero på flera olika saker, ansökningar som inte uppfyller de krav som ställs, att de inte prioriteras regionalt eller inte får tillräckligt många poäng i urvalsprocessen. Av insamlade data som fanns tillgänglig när den här uppföljningen genomfördes är det svårt att hitta någon förklaring till varför det ser ut som det gör.

Ett sätt att se det är att det är bra att det kommer in många ansökningar. Det betyder att det finns unga personer som kommer fortsätta att driva lantbruk i olika former även om alla inte lever upp till startstödsreglerna. Budgeten är begränsad vilket innebär att det är meningen att det ska vara konkurrens mellan ansökningarna och att det inte ska finnas utrymme att ge stöd till alla som söker. Startstödet är inte ett rättighetsstöd som alla kan få utan bygger på att man ska leva upp till förutbestämda krav för att pengarna ska främja personer som ligger i framkant för att kunna driva ett hållbart lantbruk.

En av startstödets kanske viktigaste uppgifter är att sända en signal till unga att Sverige behöver lantbrukare och att det därför är viktigt att satsa på den yngre lantbrukskåren.

Hela uppföljningen av startstöd finns på vår webbplats.

// Sofia Riedmüller, landsbygdsutvecklingsenheten, Jordbruksverket

Annonser
Det här inlägget postades i Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s