Den framgångsrika uppfinnaren jobbar inte ensam

Ensam är inte stark – i alla fall om man ska gå dit ingen gått förut. När det gäller att ta fram nya innovationer inom jordbruk, trädgård och rennäring så är det en fördel att jobba i grupp. Det visar halvtidsrapporten för utvärderingen av stödet EIP-Agri.

I det här blogginlägget återkommer vi till den pågående så kallade löpande lärande utvärderingen av innovationsstödet EIP-Agri. En löpande lärande utvärdering innebär att utvärderingen genomförs i nära samarbete med dem vars verksamhet utvärderas. Slutrapporten kommer först om några år. Vi har berättat om utvärderingen i tidigare blogginlägg som du hittar längts ner på sidan.

EIP-Agri är ett stöd inom landsbygdsprogrammet med fokus på jordbruk, trädgårds- och rennäring. Det är möjligt att söka stödet i ett eller två steg. Den som vill kan först söka pengar för att bilda en innovationsgrupp, där medlemmarna har kompletterande kompetenser som till exempel företagare och forskare. Steg två är då att söka pengar för att genomföra själva innovationsprojektet. Det går också att hoppa över gruppstödet och bara söka genomförandestöd. Utvärderarna konstaterar dock att genomförandestödet upplevs som krävande att söka och att möjligheten att söka gruppbildningsstöd är en stor styrka.

Utvärderarna, Anna Zachrisson, Therese Bjärstig och Katarina Eckerberg vid Umeå universitet kommer med flera rekommendationer för både resterande och kommande programperiod. Här är några exempel för resterande programperiod:

  • Ge särskild information och stöd riktat till typer av sökande (lågutbildade, jordbrukare, män som ej har erfarenhet av innovationer sedan tidigare) som i högre grad än andra inte går vidare med att söka genomförandestöd eller söker genomförandestöd direkt (med lägre framgång).
  • Innovationssupporten (hos Landsbygdsnätverket) bör göra större ansträngningar för att uppmuntra sociala och organisatoriska innovationer.

Inför nästa programperiod rekommenderar utvärderarna bland annat att man ska

  • behålla gruppstöden med eventuellt höjda belopp och inför eventuellt ytterligare ett klumpsummestöd för mindre projekt (där Vinnovas modell för utmaningsdriven innovation i tre steg kan tjäna som inspiration)
  • utforma syfte, målgrupp och innovationskriterier på sätt som gör det möjligt att senare utvärdera effekter
  • förenkla ansökningsförfarandet genom att till exempel se över kraven och flexibiliteten gällande ekonomi/budget beroende på typen av innovation.

Mer information

Utvärderingen EIP-Agri – lärdomar från de första åren

Tidigare blogginlägg om utvärderingen:

Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svage kalla höst…(13 september 2019)

Hur går det med innovationsstödet EIP-Agri? (5 september 2018)

// Asta Vormeier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s