Känn doften av hav, fisk och förädlingsvärde

Foto av fiskehamn i sommarskrud.

När jag är på semester och kör ner till det vackra fiskeläget så bryr jag mig inte så mycket om ekonomiska termer som omsättning och förädlingsvärde. Jag vill bara njuta av doften från hav och tång, se den pittoreska fiskebåten tuffa in med sin fångst och kanske känna doften från det lika pittoreska fiskrökeriet.

Men för de som äger fiskebåten, driver fiskrökeriet och varje sommar öppnar en fiskrestaurang på kajen är begrepp som vinst, förädlingsvärde och omsättning livsviktiga. De driver ju inte allt det fina bara för min skull. De gör det för att kunna försörja sig, sätta bröd på bordet hemma och för att bo kvar och långsiktigt driva företag på landsbygden.

I utvärderingen Investeringsstöd till vattenbruk och beredning och saluföring från våren 2019 konstaterar utvärderarna, Johan Blomquist och Staffan Waldo från AgriFood Economics Centre, att vattenbruk och beredningsindustri investerar mer när de har fått stöd än vad de skulle ha gjort annars. När vi bloggade om rapporten i april berättade vi också om dödviktsförluster, alltså de fall då företagen hade gjort investeringarna i alla fall, med eller utan stöd.

Men den övergripande slutsatsen i rapporten är ändå att stöden, trots dödviktsförluster, ger en positiv effekt på företagens investeringar och på förädlingsvärdet per anställd i beredningsindustrin. Förädlingsvärdet är värdet av företagets produktion minus kostnaden för produktion (till exempel för el och foder).

En som jag, som inte är ekonom, skulle kanske säga;  genom att investera i till exempel en modern produktionsanläggning levererar företaget en produkt som ger större vinst än om man bara sålde fisken direkt från båten.

Och det bådar ju gott – både för företagarna och för mig som besökare, så att jag även nästa sommar får känna doften av hav och fisk.

Här kan du läsa hela rapporten Investeringsstöd till vattenbruk och beredning och saluföring

/Asta Vormeier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s