Arbetet behöver fortsätta för att minska administrationen i den strategiska planen

Bild på jordbruksmaskin i vårvintern.
Foto: Thomas Adolfsén

Ramboll Management Consulting har i en ny rapport utvärderat genomförandet av Sveriges strategiska plan för jordbrukspolitiken 2023–2027. I fokus är hur införda förenklingar har påverkat administrationen i stödprocessen och hur Jordbruksverkets vägledning till stödmyndigheterna har fungerat. Utvärderingen visar att det är få förenklingar som har haft effekt och att vägledningen behöver utvecklas för att handläggningen ska bli mer effektiv.

I samband med den nya strategiska planen införde Jordbruksverket flera förenklingar för att minska den administrativa bördan för de som söker stöd respektive handlägger ansökningarna. Exempel på förenklingar är omstrukturering av stöd, förbättrad ansökningsprocess och nya verktyg för uppföljning. Trots förenklingarna visar vår utvärdering en begränsad positiv påverkan på den administrativa bördan på kort sikt.

Den administrativa bördan för jordbrukarstöd i stort sett oförändrad

Utvärderingens resultat indikerar att de genomförda förenklingarna inte i någon betydande grad har påverkat den administrativa bördan för de som söker och handlägger jordbrukarstöd. För att förbättra situationen föreslår vi ett närmare samarbete mellan Jordbruksverket och stödmyndigheterna där exempelvis behov och nytta av förenklingsinsatser gemensamt identifieras. Vi föreslår även att Jordbruksverket tydliggör sin information till de som handlägger respektive söker stöden så att de blir enklare att hantera.

Begränsade förändringar för projekt- och investeringsstöd

Inte heller när det gäller projekt- och investeringsstöden har förenklingarna påverkat den administrativa bördan på något betydande sätt.  För att förbättra effektiviteten föreslår vi precis som för jordbrukarstöden tydligare instruktioner och mer användarvänliga digitala verktyg och system för att söka och handlägga stöden.

Jordbruksverkets vägledning till stödmyndigheterna har förbättrats

Jordbruksverket ska ge vägledning till de drygt 20 så kallade stödmyndigheter som arbetar med Jordbruksverket för att genomföra den strategiska planen. Utvärderingen visar att vägledningen har förbättrats och anpassats mer till stödmyndigheternas behov, bland annat genom nya rutinbeskrivningar och utbildningar för stödmyndigheterna. Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar. För att göra vägledningen mer effektiv rekommenderar vi tydligare instruktioner om exempelvis stödens villkor och underlag för bedömningsgrunder till de som söker stöd och till handläggare. De digitala verktyg och system som används för att hantera stöden behöver också bli mer användarvänliga.

Viktigt att fortsätta förbättringsarbetet

Utvärderingen av Sveriges strategiska plan ger viktiga insikter för framtida förbättringar. Vi rekommenderar sammanfattningsvis Jordbruksverket att fortsätta arbeta med att utveckla digitala verktyg och system, förtydliga vägledningen och öka samarbetet och kommunikationen mellan olika aktörer inom jordbrukspolitiken. Genom att implementera rekommendationerna kan Jordbruksverket sträva mot en mer effektiv och ändamålsenlig hantering av stöd för jordbruket och landsbygden.

Läs hela rapporten här: Administrativ börda och Jordbruksverkets vägledning till stödmyndigheter. Processutvärdering av Sveriges strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027

/Clara Fägerlind och Sara Sandberg på Ramboll Management Consulting 

Lämna en kommentar