Över älven för landsbygdsutveckling

Det svenska landsbygdsprogrammet ska bidra till en hållbar utveckling av landsbygden. I en rapport kan vi läsa hur det har gått hittills, och vad vi har fått för pengarna. Min egen upplevelse av landsbygdsprogrammet i somras var av det kanske lite ovanligare slaget.

Foto på Torneälv en kväll i augusti

Torne älv en sommarnatt i juli

Vi hade varit hos släkt och vänner i Tornedalen och körde nu sakta söderut utmed älven på den svenska sidan, med Finland bara en bit bort på den andra strandbanken. Plötsligt blev det stopp i trafiken. En massa bilar parkerade på båda vägrenarna, gående och fotograferande människor. Vi klämde in vår bil mellan två andra vid vägkanten och steg ur.

Ute på älven såg vi någonting som guppade. Det tog ett tag att inse att det var en hel rad människor som simmade tillsammans, med flaxande armar och påhejade av kommentatorns högtalarrop och ivriga åskådare. Detta var Swim the Arctic Circle – ett stort återkommande sommarevenemang och ett av de projekt och verksamheter som har fått pengar från det Svenska landsbygdsprogrammet 2014–2020.

Deltagarna simmar över riksgränsen och polcirkeln och dessutom över tidszonen mellan Sverige och Finland. Tävlingen lockar simmare från båda sidor av älven och från flera andra länder. Bland deltagarna förra året fanns till exempel simmare från Ryssland, Storbritannien och Australien. Besökarna behöver såklart någonstans att bo och äta, de kanske stannar några extra dagar i Tornedalen och deltar i andra aktiviteter. Detta kan bidra till ökad tillväxt i området.

Landsbygdsprogrammet har en budget på totalt 37 miljarder kronor och prioriteringarna är miljö, hållbarhet och innovation. Pengarna går till exempel till miljöersättningar, företagsstöd, djurvälfärd, biogas, bredbandsutbyggnad och mycket mer. Jordbruksverket utvärderar löpande insatserna. Nu finns en rapport som visar hur det har gått hittills och vad vi har fått för pengarna fram till och med 2018. Rapporten sammanfattar Jordbruksverkets aktuella utvärderingar och lyfter både positiva och negativa resultat.

Här kan du läsa hela rapporten Landsbygdsprogrammet 2014-2018

Läs mer om tävlingen Swim the Arctic Circle

/ Asta Vormeier (text och foto)

 

 

Lämna en kommentar