
Inom havs- och fiskeriprogrammet tas flera initiativ som både utvecklar och inspirerar de blå näringarna! Några av de mest spännande satsningarna tycker jag är de där det är tydligt att man har tittat sig omkring och analyserat vad som påverkar ens situation – för att sedan försökt vända negativa faktorer till något positivt.
Ett exempel på en spännande insats är en teknisk högskola som har fått pengar inom stödet ”Utveckling av produkter och processer inom fiske”. Högskolan har sett att fiskindustrin producerar biprodukter som kan komma till användning någon annanstans istället för att bara slängas bort. Specifikt har de identifierat spillvattnet från fiskhanteringen som en biprodukt som borde tas om hand. Det högskolan får stöd för att undersöka är om spillvattnet kan användas till något nyttigt, till exempel inom mat-, foder- eller läkemedelsbranschen.
Ett annat intressant initiativ har ett företag som i vanliga fall bedriver fiske tagit. Företaget har sett sig om ute på havet, följt diskussionen i media och konstaterat: den sälstam som många yrkesfiskare ser som ett hot mot sin verksamhet och något som skadar både fiskeredskapen och fångsten – den fascinerar och väcker intresse hos andra! Hur kan man dra nytta av det? Genom stödet ”Diversifiering inom fiske” har företaget etablerat turistverksamhet genom att anordna sälsafari under vintersäsongen. På sommaren fortsätter företaget att bedriva yrkesfiske.
I ett tredje exempel har en situation analyserats ur ett lite annorlunda perspektiv. Här är det ett universitet som vill arbeta för den lilla valen tumlarens välfärd. Tumlare fastnar ibland i fiskenät, ett problem som yrkesfiskare kan lösa genom att sätta så kallade pingers på sina nät. De avger nämligen ljud som varnar tumlarna så att de undviker näten. Men universitetet har uppmärksammat att yrkesfiskare är motvilliga till att använda pingers. Problemet är att sälarna har lärt sig att där ljudet finns så finns även mat. Därför har universitetet (via stödet ”Nya tekniska lösningar och former av förvaltning inom fiske”) delat ut en speciell typ av pingers som sälar inte kan höra. De yrkesfiskare som fått pingers protokollför sin användning av dem så att universitetet kan följa hur de används.
Kort och gott – de bästa lösningarna är de som löser ett problem!
/Felicia Eklund
Pingback: Häng med i forskningen om ekologisk produktion! | Den svenska maten