Investeringsstöd för täckdikning och stöd till vattenvårdsåtgärder behöver sökas av fler 

Bilden visar en traktor på en åker och vitsippor som blommar vid åkerns kant.
Foto: Thomas Adolfsén

Den strategiska planens olika projekt- och investeringsstöd har gått att söka i över ett år. Hittills är vissa stöd mer populära än väntat, medan andra behöver sökas av fler. Josefine Ekblad-Cena på Jordbruksverket jobbar med att följa upp de mål som finns för stöden. Vi ställde några frågor till henne om den senaste uppföljningen.

Jordbruksverket följer upp antalet ansökningar fyra gånger per år. Vad visar uppföljningen den här gången?

Det är några stöd som sticker ut. Vi är än så länge tidigt i programperioden, men det går ändå att konstatera att efterfrågan på stöd till investeringar i täckdikning inte verkar motsvara målen för antalet ansökningar. Detsamma gäller stöd för vattenvårdsåtgärder och stöd till kompetensutveckling. Men för andra stöd, till exempel startstödet och stöd genom Leader, ser vi däremot en hög efterfrågan.

Vad gör Jordbruksverket för att fler ska söka stöden?

Just nu arbetar vi bland annat med informationsinsatser för att marknadsföra de stöd som behöver sökas av fler. Informationsinsatserna kan innebära att vi genomför kampanjer på webbplatsen och informerar mer i nyhetsbrev, artiklar och på sociala medier. Under tiden behöver vi hela tiden utvärdera hur väl våra informationsinsatser lyckas. För det är ju först när vi faktiskt når entreprenören, miljövårdaren eller landsbygdsutvecklaren som vi kan ro i land Sveriges jordbrukspolitik!

Varför är det viktigt att följa upp stöden regelbundet?

Den nya jordbrukspolitiken har ett ökat fokus på prestationer och resultat. Därför följer vi upp stöden mer regelbundet än tidigare. Vi följer genomförandet av den strategiska planen noga och analyserar förutom söktrycket på stöden även handläggningsvolymer och handläggningstider, budgetutnyttjande och utbetalningar samt flera andra parametrar som vi rapporterar till EU-kommissionen varje år. För alla stöd finns mål som behöver uppnås i så stor utsträckning som möjligt för att inte riskera att EU:s finansiering fördröjs eller stoppas.

Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats och läs mer om stöden till investeringar och projekt, som är viktiga för utvecklingen av svenskt lantbruk och landsbygd. Kanske hittar du ett stöd som passar för dig eller din organisation. Lär dig mer om vilka stöd som finns att söka här.

Det finns också nyhetsbrev du kan prenumerera på för att få riktad information.

/Frans Elf

Läs mer

Läs om hur det går för jordbrukarstöden i den strategiska planen

Lämna en kommentar